tisdag 17 december 2013

En tärnas vandring

Fem dagars luciarush. Jag ser små ljus överallt och jag är väldigt trött, skulle absolut kunna sova en vecka. Men samtidigt är jag så stolt över både mig själv, de andra flickorna och över de underbara människor jag träffat under färden. Det är inte slut än, men imorgon är det daggs att smaka på det riktiga livet. 
Man förstår inte alltid va en tradition betyder åt någon före man ser det själv. Man förstår inte hur mycket någonting kan betyda åt en människa före man ser ennes ögon och känner glädjen hon får bär hon upplever det. Man vill inte alltid förstå hur andra vill ha den här traditionen, hur de, framför allt finska människor, hur de vill att traditionen med flickan och hennes ljus skall komma in i deras liv. Hur lyckliga de egentligen blir av att höra en så kort och simpel sång förstår man inte förän man själv står och sjunger. Inget är värt så mycket som den där känslan när man står där framför dessa människor, ser dem le och gråta av lycka. Se barnens ögon gnistra i mörknet när det ända de ser är ditt ansikte som lyses upp av det stearinljus du har i handen. Den gamla mannen har en tår på sin kind, för även han njuter av att höra och se det ljus som sprids i den mörka vintertiden.
Jag är inte någon religiös person som älskar att gå till kyrkan, men det finns någon sorts makt i att stå där framför altaret och bara glänsa. Jag tror på människan, och jag tror att alla, även de som är och låtsas vara så stenhårda, ibland mjuknar till. Alla vill vid nåt skede ha värme och ljus i sitt liv. 
Och det är inte bara julen som gör det, utan det är känslan av när rummet fylls med kärlek av både unga och äldre, barn och gamlingar. T.om. den mest stressade arbetande fullvuxna människan stannar upp och lyssnar, han kan inte låta bli. Värmen fyller oss alla, kanske bara för en stund, men ändå. 
Jag har lärt mig mer än vad jag förväntade mig, känt känslor jag inte trodde jag hade och sett saker jag aldrig trodde jag skulle få se. Låt detta förbli innom mig, förevigt. 

Ha det gött! 


-IMF


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar